Bryndzové halušky spod samiuśkich Tater!

Bryndzowe haluszki.

Macie tak czasem, że jak coś Wam posmakuje to moglibyście jeść to na okrągło? My tak! Kiedy w zeszłym roku pojechaliśmy na trzy dni w słowacką część Tatr, to uzależniliśmy się od bryndzowych haluszek.

Jedliśmy je codziennie na obiad, będąc tam na miejscu, a wracając kupiliśmy zapas bryndzy, żeby jeszcze przez kolejne trzy dni wcinać bryndzové halušky w domu.

Danie zupełnie nam nie obrzydło. Wręcz przeciwnie! Uwielbiamy je i wciąż często sięgamy po przepis. Dodatkowo trzymamy w zamrażarce zapas bryndzy. 😉

Dziś nasz wspólny kulinarny debiut w internecie – przygotowaliśmy dla Was przepis na bryndzové halušky.

Zapraszamy do gotowania! 🙂

Czas: 30 min
Stopień trudności: średni

Składniki na 2 porcje klusek:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • ok 20 dag mąki pszennej
  • 1 jajo
  • sól

Omasta do klusek:

  • 15 dag boczku
  • 20 dag bryndzy
  • 50-100 ml mleka
  • pieprz
  • świeży szczypiorek
Bryndza w kostce i szczypior.

Do dzieła!

  1. Surowe, obrane ziemniaki ścieramy na tarce z drobnymi oczkami.
  2. Dodajemy mąkę oraz jajo i wyrabiamy ciasto – będzie dość rzadkie, lejące.
  3. Osoloną wodę gotujemy w dużym garnku.

    Masa na kluski.
  4. I teraz bierzemy tarkę o dużych otworach albo durszlak z rzadszymi oczkami i trzemy/przeciskamy masę do gotującej wody. Porcjami, bo nam się kluchy zlepią!
  5. Gotujemy 5 min – kluski muszą wypłynąć na wierzch i chwilę jeszcze tak się pogotować.
  6. Międzyczasie boczuś kroimy w kostkę i zesmażamy porządnie.
  7. Bryndzę rozdrabniamy i mieszamy z mlekiem – mleko dodajemy stopniowo, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Doprawiamy pieprzem.
  8. Haluszki wykładamy na talerze, przykrywamy bryndzą, okraszamy boczusiem i posypujemy szczypiorkiem.

Zajadamy ze smakiem! 🙂

Polecamy do tego schłodzone. słowackie piwko. Ewentualnie dobre, nasze piwko. Byle schłodzone!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *